Inleiding JavaScript

JavaScript wordt in miljoenen webpagina´s gebruikt om het design te verbeteren, formulieren te controleren, browsers te herkennen, cookies te maken, en veel meer.JavaScript is de meest populaire scripting taal op het internet, en werkt in alle bekende browsers, zoals Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Netscape, en Opera

Wat is JavaScript?

Zijn Java en JavaScript Het Zelfde?

NEE!
Java en JavaScript zijn twee compleet verschillende talen in concept en design!Java (Sun Microsystems) is een krachtige en veel complexere programeer taal - in de categorie van C and C++.

Wat kan een JavaScript zo al doen?

De basis

JavaScript is net als ActionScript afgeleid van ECMAScript en is dus ook een objectgeoriënteerde scripttaal. Je zal dus ook wel merken dat het erg op elkaar lijkt.
Dit is handig want nu kun je de kennis van ActionScript gebruiken bij het schrijven van JavaScript.
En andersom natuurlijk.

Eerst moet je nog weten dat er drie plaatsen zijn om JavaScript te plaatsen, namelijk in de head, in de body, of in de extern bestand.
In een extern bestand komt er als volgt uit te zien:

	<script type="text/javascript" src="bestand.js">
  

De extensie .js staat hierin natuurlijk voor JavaScript. Een extern JavaScript gebruik je als je bijvoorbeeld een bepaald JavaScript op meerdere pagina's wilt gebruiken.
Script om uitgevoerd te worden als ze worden aangeroepen, of wanneer een gebeurtenis plaatsvindt, komen in de head sectie van de pagina.
In de head komt dat er zo uit te zien:

	<head>
	<script type="text/javascript">
		<!--
		Hier komt de eigenlijke code
		//--> 
	</script>
	</head>

De <!-- en de //--> gebruik je om de code te verbergen voor browsers die geen JavaScript ondersteunen, maar dat zel niet vaak voorkomen. Een JavaScript plaats je in de head, als je ervoor wilt zorgen dat dit wordt geladen nog vóór de eigenlijke inhoud van de pagina.

Scripts die uitgevoerd moeten worden als de pagina geladen is komen in de body sectie. Als je een script in de body sectie plaatst genereerd deze content voor de pagina. Een JavaScript code in de body van de code kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld tussen de script tags, zoals ook in de head, of geintergreerd in andere elementen.

Deze drie manieren zullen we door elkaar moeten gebruiken, om alle facetten van het JavaScript optimaal te kunnen benutten.

document.write

Nu je dit allemaal van JavaScript weten, kunnen we echt gaan beginnen met scripten. Eerst gaan we leren hoe we gewone tekst kunnen schrijven.

	<html>
	<body>
	<script type="text/javascript">
		<!--
		document.write('Hallo wereld!');
		//-->
	</script>
	</body>
	</html>

Als je dit in een browser opent, dan zie je, en dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, het traditionele Hallo wereld. document.write( ) wordt gebruikt om een tekst weer te geven, deze tekst moet tussen aanhalingstekens ( ' ) staan. De regel wordt tenslotte afgesloten met een puntkomma (;).
Het wordt al interessanter als je weet dat ook html-code in deze tekst kan worden opgenomen, bijvoorbeeld:

	document.write('<h1>Hallo wereld!</h1>');
  

Je kan wel raden dat dit dan als resultaat een grote tekst 'Hallo wereld' zal geven.

Variabelen

Net als met ActionScript, maar dan zonder type aanduiding (zie hier)

	<script language="JavaScript">
		<!--
		var site = "http://startpagina.cmd.hro.nl/";
		document.write(site);
		//-->
	</script>
 

We benoemen hier de variabele genaamd site, met het attribuut var, die we de waarde "http://www.websitemaken.be" meegeven. Merk op dat we hier de aanhalingsteken gebruiken (quotes). Vervolgens gebruiken we weer het attribuut document.write weer om de tekst weer te geven. De quotes laten we achterwege, dan zou immers site worden afgedrukt.

Ga zelf na dat wat het resltaat is van het volgende script (in de body) en merk op dat de harde returns (afgebroken regels) niet uitmaken voor de weergave van de tekst.

	<script language="JavaScript">
		<!--
		var site = "http://startpagina.cmd.hro.nl/";

		document.write('<a href="');
		document.write(site);
		document.write('">Klik hier</a>');
		//-->
	</script>
 

Om de waarde te checken van een variable op een gegeven moment, kun je de functie alert() gebruiken of beter window.alert() net zoals je dat gewent was in Flash middels trace().
Erg handig als je het script moet debuggen.

	window.alert(site);
 

Functions

Deze worden op presies dezelfde manier geschreven en aangeroepen als met ActionScript.
Zie het voorbeeld hieronder:

 
	<head>
	<script type="text/javascript">
		<!--
		function geefweer() {
			window.alert("Hallo wereld!");
		}
		
		geefweer();
		//-->
	</script>
	</head>
 

Hier zit de aanroep gelijk onder de functie, deze word dus direct uitgevoerd. Wat ook kan is dat je de functie pas uitvoert als je, bijvoorbeeld, ergens op klikt. In dat geval gebruik je niet alleen de functienaam maar verwijs je ook naar je script.

	javascript:geefweer();

Deze kan gewoon op de plek waar je normaal een link naar een URL zou plaatsen, als attribute van een 'a' of 'img' tag:

	<a href="javascript:geefweer()">Voer de functie uit</a> 

Een van de vele andere overeenkomsten tussen JavaScript en ActionScript is het gebruik van de Random functie. Zie hier het script:

 
	var randomNR = Math.floor(Math.random()*50);
	window.alert(randomNR); 
 

Waarbij Math.floor() zorgt voor een afgerond getal en Math.random()*50 in dit geval een random getal genereerd tussen de 0 en de 50.

Links

JavaScript voor beginners

Page Resource

Media College

JavaScript Reference

JavaScript Kit

'NaarVoren' over modern javascript